11 april 2008

Stagnatie huizenmarkt leidt tot sluiting makelaarskantoren

De dalende huizenverkoop in Nederland begint makelaars parten te spelen. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars voorspelt dat een schifting als deze cijfers zo blijven. Veel makelaars zullen hun zaak moeten sluiten.

De NVM maakte gisteren bekend dat in het afgelopen kwartaal 8% minder huizen zijn verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Volgens Ed van de Bijl, directeur van de landelijke makelaarsvereniging LMV, is de kaalslag al lang aan de gang. Door de dalende omzetten op de huizenmarkt maakt volgens Van de Bijl 22% van de middelgrote makelaarskantoren verlies. Veel andere makelaars zouden genoegen moeten nemen met een inkomen dat onder modaal niveau ligt.

Middelgrote makelaarskantoren hebben het moeilijk
'Vooral de middelgrote makelaarskantoren met tussen de vijf en vijftien personen hebben het moeilijk', zegt Van de Bijl. Volgens hem hebben makelaars veel vaste kosten, zoals leaseauto's en personeelskosten, en zijn sterk afhankelijk van de huizenverkoop.

'Acht procent minder transacties is gewoon acht procent minder inkomen. De iets gestegen huizenprijs maakt dat niet goed', aldus Van de Bijl.

Gemiddelde huizenprijs stijgt minder
De gemiddelde huizenprijs steeg het afgelopen jaar nog wel met 3,2%, maar bleef daarmee achter bij de prijsstijgingen in voorgaande jaren. Woningen in het hoogste segment - met prijzen vanaf vijf ton euro's - werden in de regio's Amsterdam, Haarlem en Delft zelfs een kwart minder verkocht.

De druk op makelaars vertaalt zich in dalende provisies. Vanwege de toegenomen concurrentie zijn er volgens de Limburgse NVM-voorzitter Erik Bessems makelaars die hun courtage hebben verlaagd tot 1%. Dat percentage ligt fors lager dan de gebruikelijke 1,5% tot 1,8%.

Faillissementsgolf begonnen onder woningmakelaars
De Limburgse NVM-voorzitter stelt dat er in zijn regio al een faillissementsgolf is begonnen onder woningmakelaars. 'Neem Maastricht. Duizend panden staan te koop bij 107 makelaars. En Landgraaf, vierhonderd panden bij tachtig makelaars. Dat zijn geen goede verhoudingen meer.' Hij denkt dat Limburg in de problemen vooroploopt omdat 'de markt hier al nooit zo dichtgetimmerd was als elders in Nederland.' Bessems vermoedt dat de prijsvechters hun inkomsten uit bemiddeling aanvullen met hypotheekbemiddeling en andere diensten. Om consumenten te beschermen tegen uitwassen bij makelaars pleit Bessems voor overheidstoezicht op makelaars.

Aantal makelaars neemt licht toe
Het aantal makelaars neemt overigens nog licht toe. De NVM meldt dat er nu 4100 makelaars bij de grootste brancheorganisatie zijn aangesloten. Vorig jaar waren dat er 4000. Volgens Ger Hukker, voorzitter van de NVM, kan het allemaal nog meevallen als de markt weer herstelt. 'Het eerste kwartaal van vorig jaar was erg goed, dus daarmee vergeleken is het afgelopen kwartaal minder. Januari was een heel trage start van het jaar. Maar in maart waren er weer meer verkopen. Ik denk dat veel makelaars nu weer omkomen in het werk.'

Hukker is minder somber dan zijn collega van de LVM. 'Ongeveer een derde draait top, een derde gewoon goed en tussen de 20% en 25% inderdaad minder. Maar die draaien nog geen verlies. Die hebben een, zoals wij noemen, makelaarsonwaardig inkomen.'

Bron: FD.nl

Geen opmerkingen: