19 maart 2008

Overzicht ochtendkranten van 19 maart

Overzicht ochtendkranten van 19 maart

De zuiderzeelijn gaat niet door. Om de pijn te verzachten mag het Noorden bijna 3 miljard in zijn infrastructuur en economie pompen, meldt Trouw.

De stofwolken van de woekerpolisaffaire zijn nog niet neergedaald of de verzekeringssector raakt voor een tweede keer in opspraak. Collectieve pensioencontracten die bij een verzekeraar lopen, blijken een soortgelijke kostenstructuur te kennen als de woekerpolissen. Dat is uitermate slecht nieuws voor werknemers en werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf die hun pensioen zo geregeld hebben. Financieel adviseurs spreken schande van de hoge kosten, toezichthouder AFM start binnenkort een onderzoek, zo meldt De Telegraaf.

De belasting op erfenissen wordt fors verlaagd en de vrijstellingen worden verruimd. Met dit nieuws openen De Telegraaf en Het Financieele Dagblad woensdag. Staatssecretaris De Jager van Financiën brengt alle tarieven van erfbelasting onder de 50 procent. Bovendien vereenvoudigt hij de wet. De Jager hoopt zo enkele miljoenen euro aan successie-inkomsten binnen te halen, die nu nog via allerlei constructies buiten de handen van de fiscus blijven. NS-stations moeten ook na de invoering van de OV-chipkaart toegankelijk blijven. Als passanten niet meer het station in mogen, moeten ze een omweg van honderden meters maken, zeggen PvdA en CDA. De partijen leggen woensdag bij minster Eurlings de eis neer om de tunnels en traversen bij stations te bestempelen tot openbaar gebied. Bij de invoering van de ov-chipkaart en de daarbij behorende poortjes dreigt die openbaarheid te verdwijnen, schrijft het Nederlands Dagblad.

De vrije artsenkeuze moet op de helling. Dat vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Alleen door zorgaanbieders te laten concurreren om een contract, kan de kwaliteit van de zorg omhoog zonder dat de kosten te hoog worden. Nu hebben zorgverzekeraars nog contracten met vrijwel alle aanbieders van zorg, maar zij zouden alleen contracten moeten sluiten met aanbieders die voldoen aan bepaalde eisen, schrijft Het Financieele Dagblad. In de provincies Gelderland en Utrecht start een experiment met uitzichtgarantie voor woningen. Voor een paar procent van de woz-waarde kunnen huizenbezitters straks een gegarandeerd vrij uitzicht kopen, schrijven Trouw, Volkskrant en het AD. Het geld gaat in een groenfonds waarmee het landschapsonderhoud betaald wordt. Mocht er later toch in het groene uitzicht gebouwd worden, dan krijgt de bewoner met uitzichtgarantie een schadevergoeding.

Dertig procent van de belkosten op zakelijke mobiele telefoons is privé. Dat blijkt uit onderzoek van Ezwim onder tienduizend Nederlanders. Vrijwel alle bedrijven hebben regels voor gebruik van het zakelijk mobieltje: de regel is meestal 10 procent privé, 90 procent zakelijk. Vooral in de maand juli bellen werknemers in verhouding veel privé, meldt De Pers. In die maand worden veel kosten gemaakt voor bellen in het buitenland.

Bron: DFT.nl

Geen opmerkingen: