21 maart 2008

Recordwinsten voor bedrijven

De grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben in 2007 recordwinsten behaald. Zij versterken hiermee hun financiële positie. De besturen zijn hun aandeelhouders bepaald niet vergeten en geven veel terug via dividenden en aandeleninkoop.

De 24 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben hun jaarresultaten over 2007 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de winsten ook in 2007 verder zijn toegenomen. Sinds 2003 is er sprake van een ononderbroken groei. Gezamenlijk verdienden de AEX-bedrijven in 2007 euro 78 mrd, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Twaalf bedrijven behaalden zelfs een recordwinst, zo blijkt uit onderzoek van FD Research.

Boekwinsten
De winstgroei is mede veroorzaakt door bijzondere resultaten als boekwinst op verkoop van bedrijfsonderdelen. Zo heeft Akzo Nobel farmaciedochter Organon verkocht en hebben Reed Elsevier en Wolters Kluwer onderwijsactiviteiten verkocht. Maar ook onderliggend was er sprake van winstgroei door betere winstmarges op hogere omzetniveaus.

Minder autonome groei
De autonome omzetgroei - exclusief overname- en wisselkoerseffecten - bedroeg bij de hoofdfondsen gemiddeld 6% in 2007. Dit is overigens wel lager dan het voorgaande jaar, toen de organische groei nog op 7% uitkwam. Gezien de huidige onzekere economische omstandigheden en de behoudende bedrijfsprognoses is de autonome groei in 2008 een punt van zorg. Zeker als wordt beseft dat de AEX-fondsen veel activiteiten hebben in de VS.

Dividenden
Vanwege de winstniveaus zijn de bedrijven in staat om recordbedragen terug te geven aan hun aandeelhouders. In 2007 liep dat op tot bijna euro 46 mrd. Hiervan werd bijna euro 22 mrd aan dividend overgeboekt, euro 2 mrd meer dan in 2006. Voor het eerst is het dividend overtroffen door de zeer populaire aandeleninkoopprogramma's en kapitaaluitkeringen, waarmee euro 24 mrd werd teruggesluisd naar aandeelhouders (2006: euro 15 mrd).

Volle kassen
Daarnaast waren bedrijven ook in staat om hun financiële positie verder te kunnen versterken. Zo is opmerkelijk veel blijven hangen in de kassen van bedrijven. Exclusief de financiële instellingen hadden de AEX-fondsen euro 47 mrd in kas aan het eind van vorig jaar, euro 17 mrd meer dan eind 2006.

Als gevolg is ook de nettoschuld (rentedragende schulden minus kassaldo) afgenomen, die gemiddeld nog maar een vijfde van het eigen vermogen bedraagt. Sommige bedrijven zoals Akzo Nobel, ASML, Philips en TomTom hebben per saldo ultimo 2007 helemaal geen schuld. Verder is het weerstandsvermogen, de solvabiliteit, opgelopen naar het hoogste niveau in deze eeuw. Gemiddeld bedroeg het eigen vermogen 44% van het balanstotaal, waarmee de bedrijven zich conservatief hebben gefinancierd.

Uit de AEX
Het betekent wel dat de bedrijven boekhoudtechnisch goede overlevingskansen hebben om de huidige kredietcrisis te weerstaan. Dit neemt niet weg dat bedrijven als Corporate Express, Tele Atlas en Vedior door overnamebiedingen op de nominatie staan om de AEX te verlaten.

Enkele bedrijven zien betere bestemmingen voor hun overtollige kasgeld, waaronder Akzo Nobel (ICI), Fortis (deel van ABN Amro) en Philips (meerdere overnames). Ook Randstad en TomTom hebben grote overnames gepland.

Bron: FD.nl

Geen opmerkingen: