12 maart 2008

VS: Indices schrijven plussen op koersenborden

Wall Street schrijft tijdens de middaghandel plussen op de koersenborden. Handelaren reageren positief op het besluit van de Fed om de liquiditeit in de markt te verbeteren. Verder doet een hogere omzetverwachting van Caterpillar bij beleggers de hoop weer gloren op winststijgingen in het Amerikaanse bedrijfsleven.

De Fed maakte bekend samen met een aantal andere centrale banken voor USD 200 miljard aan liquiditeit in de markt te pompen. Nieuw is dat de centrale bank ook hypotheken als onderpand accepteert in ruil voor het veilig geachte staatspapier.

Voorbeurs bleek dat de wekelijkse Amerikaanse hypotheekaanvragen in de week eindigend op 7 maart met 1,9% zijn gedaald ten opzichte van de week daarvoor. Een week geleden was nog sprake van een stijging van het aantal hypotheekaanvragen op weekbasis met 3%.
Rond 18.25 uur koerst de toonaangevende Dow Jones 0,6% hoger op 12.232,93 punten. Schermenbeurs Nasdaq mag 0,91% beschrijven tot 2.276,40 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index iets achterblijft met een plus van 0,3% op 1.324,37 punten.
Op de obligatiemarkt noteert ook de tienjarige Amerikaanse T-bond 21/32 hoger op 105-26/32, bij een rente van 3,53%. De euro wint 1,0% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,5502. De olieprijs stijgt in New York met 0,5% tot USD 109,30.

Caterpillar, 's werelds grootste maker van bulldozers, tilt de Dow Jones-index naar een hoger niveau. Het bedrijf stelde de omzetverwachting voor 2010 opwaarts bij, met 20% tot USD 60 miljard. Analisten hadden op minder gerekend. Het bedrijf wijst als reden op de bijdrage van opkomende markten China, Rusland en Zuid-Afrika. Het aandeel mag 5,0% bijschrijven.
Citigroup neemt de tweede plaats in, met een plus van 3,4%. De financiele waarden noteren woensdag unaniem hoger, zij het minder overtuigend dan gisteren toen ze als grootste winnaars uit de bus kwamen.

Binnen de andere indices is Bear Stearns (+3,1%) een opvallende stijger. Bestuursvoorzitter Alan Schwartz van de op een na grootste underwriter van risicovolle Amerikaanse hypotheken zei tegen CNBC dat het bedrijf genoeg geld heeft om de marktbewegingen op te vangen.
De gezondheidssector beleeft net als een dag eerder een zware handelssessie. Humana (-24,55%) treedt vandaag in de voetsporen van sectorgenoot WellPoint, door de winstverwachting neerwaarts bij te stellen. Gisteren gaf de een na grootste Amerikaanse gezondheidsverzekeraar een winstwaarschuwing af voor 2008 vanwege stijgende medische kosten en de verzwakte Amerikaanse economie. Ook branchegenoot UnitedHealth moet 5,7% afstaan.
Ten slotte kan Take Two Interactive, uitgever van videospelletjes, 1,2% bijschrijven. Het fonds, dat een vijandig overnamebod van Electronic Arts heeft gekregen, reageert net als Caterpillar positief op een opwaarts bijgestelde winstverwachting. De laatste videogame 'Grand Theft Auto' verkoopt beter dan verwacht.

Bron: IEX.nl

Geen opmerkingen: