18 maart 2008

Damrak breidt winst uit

De Amsterdamse beurs ging aan het begin van de middaghandel verder omhoog. Vooral de zwaarwegende financiële waarden waren gevraagd door de hoop op een forse Amerikaane renteverlaging. Ook de navigatiebedrijven deden goede zaken.
De AEX-index stond rond tien voor één 1,5% hoger op 422,17 punten, dicht tegen de hoogste stand van de dag. De Midkap-index klom 0,5% naar 584,50 punten.

Andere Europese indices deden het nog beter dan Amsterdam. De Cac40 en de DAX wonnen 2% respectievelijk 2,4%.

Na de zware klappen van gisteren verwachten handelaren vandaag een rustige handelsdag in de aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale Bank (FED), dat vanavond om kwart over zeven Nederlandse tijd naar buiten komt. Er wordt rekening gehouden met een drastische renteverlaging met 100 basispunten om de gevolgen van de kredietcrisis verder te beperken. In januari werd het belangrijkste rentetarief in een week tijd met 125 basispunten teruggebracht naar 3%.

Wall Street beperkte gisteren in het laatste handelsuur de eerder opgelopen verliezen door de speculatie op een forse renteverlaging. Vandaag wezen de futures op een hogere opening. Vanmiddag doen de Amerikaanse zakenbanken Lehman Brothers en Goldman Sachs de boeken open.

In de AEX stonden vrijwel alle fondsen in het groen. De financiële waarden lieten een stevig herstel zien na de afstraffing van gisteren. ING was koploper en werd maar liefst 4% hoger verhandeld, terwijl Aegon en Fortis 2,4% respectievelijk 2,3% opveerden.

De navigatiesector was eveneens in trek na de koersval eerder deze maand. Tele Atlas boekte een koerswinst van 3,3%. TomTom ging 2,8% vooruit. Het gisteren nog zwaargetroffen aandeel Philips stond eveneens in de bovenste regeionen en noteerde 2,3% hoger. Daarnaast waren er nog koersstijgingen van meer dan 2% voor Akzo Nobel en DSM.

De oliegerelateerde waarden lagen er aanvankelijk ook goed bij, maar konden de stevige openingswinsten niet geheel vasthouden. SBM Offshore dikte 1,4% aan. RD Shell steeg eveneens 1,2% in waarde. Volgens de Amerikaanse zakenbank JP Morgan is het olieconcern 5% ondergewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten BP en Total.

ASML kreeg er 1,7% bij naar €14,16 ondanks een koersdoelverlaging van €18 naar €14,80 door Lehman Brothers . De Amerikaanse zakenbank verwacht op korte termijn druk op de resultaten van de toeleverancier van de chipindustrie door een teruggang in de uitgaven voor geheugenchips.

Arcelor Mittal was een negatieve uitzondering en leverde 1,6% in. Branchegenoot en Midkapper AMG ging fors onderuit. Het staalfonds meldde vandaag dat de nettowinst vorig jaar maar liefst 160% is gestegen naar $11,7 miljoen, maar dat was in lijn met de verwachtingen van analisten. AMG durfde echter geen uitspraken te doen over de winstvooruitzichten voor 2008. Ook overweegt het bedrijf om nieuwe aandelen uit te geven. Beleggers reageerden teleurgesteld en zetten het aandeel maar liefst 17% lager.

Aan de andere kant was BAM gevraagd met een koerswinst van 3,7%. Het bouwbedrijf publiceert komende donderdag zijn jaarcijfers.

In de AScX-index koerste Super de Boer 4,6% hoger. Grootaandeelhouder Casino heeft zijn belang in de Nederlandse branchegenoot verhoogd naar 57 procent. Dat meldde het Franse supermarktconcern vandaag.

Grontmij klom 1,6%. Het advies- en ingenieursbedrijf lijft de Zwolse branchegenoot Stoel Partner in. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Grontmij heeft vandaag ontkend betrokken te zijn bij de bouw van een logistiek centrum op het Italiaanse vliegveld Malpensa.

Ctac (+15%) was bij de lokale fondsen een positieve uitschieter. De SAP-dienstverlener heeft een samenwerking overeenkomst getekend met Qlik Tech, een producent van business intelligence software.

Bron: DFT.nl

Geen opmerkingen: