18 maart 2008

Herstel Europese beurzen verwacht

De Europese effectenbeurzen zullen dinsdag naar verwachting bij de opening een herstel tonen van de forse klappen van maandag. “De AEX-index van hoofdfondsen in Amsterdam zal 3 tot 6 punten hoger openen”, denkt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Beleggers kijken uit naar het rentebesluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, dat dinsdagavond zal worden genomen. “De markt gaat uit van een renteverlaging met maar liefst 1 procent. Sommige analisten verwachten zelfs dat de Fed de rente met 1,25 procent gaat verlagen”, aldus Koenders.

Ook zullen beleggers in Europa zich laten inspireren door het meevallende slot van Wall Street van maandag en de stevige eindstand van de Japanse Nikkei-index op dinsdag. De effectenbeurzen in New York gingen maandag eerst hard omlaag door de verwikkelingen rond de noodlijdende Amerikaanse zakenbank Bear Stearns en de angst voor de kredietcrisis, die steeds meer slachtoffers maakt. In het laatste handelsuur wisten de beurzen hun verliezen te beperken. De Dow-Jonesindex begon de week zelfs met een lichte plus.

Weinig bedrijfsnieuws voorbeurs “Het Damrak zal het negativisme even van zich afschudden”, zei Koenders. Toch vindt hij het “frappant” dat beleggers op de Europese beurzen, en met name in Amsterdam, steeds weer heftiger reageren op slecht nieuws uit de Verenigde Staten dan Amerikaanse beleggers.

Beleggers op de beurs in Amsterdam hebben voorbeurs weinig bedrijfsnieuws tot hun beschikking. In de MidKap-index voor het middensegment kan Advanced Metallurgic Group (AMG) in de aandacht staan van beleggers, na de publicatie van zijn voorlopige jaarcijfers. AMG, dat onder meer onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart maakt, profiteerde vorig jaar van gunstige marktomstandigheden. De nettowinst toekenbaar aan aandeelhouders bedroeg 11,7 miljoen dollar. In 2006 was dat 4,5 miljoen dollar.

Air France-KLM
Verder kan de aandelenkoers van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM in beweging komen, nadat de Italiaanse regering akkoord is gegaan met het overnamebod voor het noodlijdende Alitalia. Het Frans-Nederlandse bedrijf legt een indicatief bod neer van een aandeel Air France voor 160 aandelen Alitalia. Daarmee waardeert het bedrijf de Italiaanse luchtvaartmaatschappij op 0,10 euro per aandeel, ofwel in totaal ongeveer 138 miljoen euro. Dat staat gelijk aan twee dagen omzet van de Air France-KLM.

De AEX zakte maandag 3,8 procent tot 415,92 punten. De MidKap daalde 3,5 procent en kwam op 581,71 punten.

Wall Street
Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex met een winst van 0,2 procent op 11.972,25 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,9 procent en ging naar 1276,60 punten. De Nasdaq-index zakte 1,6 procent tot 2177,01 punten.

Op de beurs in Tokio eindigde dinsdag de toonaangevende Nikkei-index 1,5 procent hoger op 11.964,16 punten.

De euro noteerde dinsdagmorgen 1,5755 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt op 1,5740 dollar.

Bron: DFT.nl

Geen opmerkingen: