17 maart 2008

Uitverkoop | JPMorgan koopt Bear Stearns voor een schijntje

Het Amerikaanse bankconcern JPMorgan Chase heeft zijn noodlijdende branchegenoot Bear Stearns van de ondergang gered. JPMorgan liet maandag weten de zakenbank, die eind vorige week in acute financiële nood kwam, voor ongeveer 236 miljoen dollar (150 miljoen euro) te kopen.

De overnamesom is minder dan een tiende van de waarde die Bear Stearns op vrijdag nog vertegenwoordigde, nadat de bank al bijna de helf van zijn beurswaarde had verloren. Het bestuur van Bear Stearns is akkoord gegaan met de overname.
JPMorgan Chase gaat de aankoop realiseren via een aandelenruil. De bank wil 0,05473 eigen aandelen ruilen tegen een aandeel van Bear Stearns. Gekeken naar de slotprijs op vrijdag (ruim 30 dollar per aandeel) gaat het om ongeveer 2 dollar per aandeel, aldus de verklaring van JPMorgan Chase. In januari vorig jaar stond een aandeel Bear Stearns nog op een recordstand van 171 dollar.

Ernst problemen
De overname en de prijs illustreren de ernst van de problemen waardoor Bear Stearns de afgelopen maanden is geraakt. De crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt, de krapte op de kredietmarkten en het wantrouwen van klanten en beleggers deden de op vier na grootste Amerikaanse zakenbank de das om.
Bear Stearns kreeg vorige week te maken met zware kasproblemen nadat verscheidene grote cliënten hun geld plotseling terugeisten. De bank kreeg toen een noodkrediet van de Federal Reserve (Fed), het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, en JPMorgan Chase aangeboden.

Fed
De Fed heeft laten weten een deel van de overname te financieren. De aandeelhouders van Bear Stearns, die met de deal aan het kortste eind trekken, moeten de transactie nog goedkeuren.
Een woordvoerder van JPMorgan zei te verwachten dat de aandeelhouders akkoord zullen gaan. Volgens hem is het bijzonder onwaarschijnlijk dat zij een beter aanbod zullen krijgen.

Prijs
Analisten toonden zich geschokt over de prijs die voor Bear Stearns nu wordt betaald. “Wat zegt dit over de waarde van de financials, als een bedrijf een fractie waard blijkt te zijn van de boekwaarde?”, vroeg een analist zich af.
De grootste vraag op Wall Street zal deze week zijn of andere financiële instellingen nog met nare verrassingen zullen komen. “Hoeveel lijken zitten er nog in de kast van de wereldwijde kredietmarkten?” aldus een econoom.

Maatregelen
Kort na de bekendmaking van de overname van Bear Stearns maakte de Fed bekend twee maatregelen te nemen om “de liquiditeit op de markt te vergroten en een ordelijk functioneren van de markt te bevorderen”. De Fed verlaagde de rente voor directe leningen van de centrale bank met een kwart procentpunt. Ook krijgen banken en financiële instellingen die in direct contact staan met de Fed minimaal zes maanden krediet aangeboden tegen gunstige voorwaarden.

De maatregelen zijn bedoeld om andere banken te behoeden voor het lot van Bear Stearns. Banken kunnen nu makkelijker bij de Fed aankloppen voor een lening.

Bron: DFT.nl

Geen opmerkingen: