14 maart 2008

Damrak wacht op inflatiecijfer VS | Overzicht

De Amsterdamse beurs kon aan het begin van de middaghandel de opgebouwde winst niet geheel vasthouden. Zorgen over de oplopende inflatie in de Eurozone en een negatief bericht over kredietcrisis drukten het sentiment. In de Midkap-index was Vopak een positieve uitschieter.

De AEX-index stond rond één uur 0,3% hoger op 435,60 punten. De Midkap-index won 0,1% naar 605,15 punten. Elders in Europa vielen de beurzen ook wat terug en noteerden rond de slotstanden van gisteren.

De stemming werd aan het begin van de middaghandel gedrukt door een negatief bericht van de Landesbank Baden-Württemburg (LBBW). De Duitse regionale overheidbank moest vorig jaar €1,1 miljard afschrijven op slechte leningen in de VS. Ook de inflatiecijfers in de Eurozone deden het sentiment geen goed. De inflatie is in februari gestegen tot een recordhoogte van 3,3%, ruim boven de comfort-zone van de Europese Centrale Bank.

De futures van Wall Street wezen op een lagere opening. Om half twee staat de consumentenprijsindex in de Verenigde Staten op het programma. Rond drie uur wordt het Amerikaanse consumentenvertrouwen bekendgemaakt.

Gistren veerden de koersen van de Amerikaanse beurzen sterk op. Vooral de financiële waarden waren in trek door een positief rapport van kredietbeoordelaar Standard & Poor (S&P) over de risicovolle hypotheken in de VS. Volgens S&P is het einde van de subprime-afschrijvingen in zicht.

Gisteravond bereikte de olieprijs een nieuwe recordstand van $111 per vat. Vanochtend zakte de prijs van ruwe olie weer wat terug. De dollar bereikte eveneens een nieuw dieptepunt tegenover de euro. De Europese valuta noteerde vanochtend 1,5615 dollar.

In de AEX stond een kleine meerderheid van de hoofdfondsen in het rood, maar de koersuitslagen waren klein. Corio was bij de hoofdfondsen de sterkste daler en leverde 2,6% in naar €55,30. Rabo Securities heeft het koersdoel verlaagd van €58 naar €54. Ook Philips was in mineur en gaf 1,5% prijs. Daarnaast waren er nog koersdalingen van meer dan een 1% voor Wolters Kluwer en TNT.

Ondanks de torenhoge olieprijzen lagen de oliegerelateerde fondsen er niet sterk bij. RD Shell raakte 0,7% kwijt, terwijl SBM Offshore 1,3% van de koers zag verdampen.
De financiële waarden stonden aan het begin van de handel nog licht onder druk, maar de koersen veerden daarna aardig op. Aegon werd 0,6% hoger verhandeld. De Amerikaanse zakenbank start met het volgen van het concern met een ‘underweight-advies en een koersdoel van €11. Fortis pluste 0,8% terug. Volgens bronnen dicht bij het bedrijf zou de Belgische/Nederlandse bankverzekeraar bijna een akkoord hebben bereikt met de Chinese branchegenoot Ping Ang over een belang in de vermogensbeheertak van Fortis voor een bedrag tot €2,2 miljard. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag.
Arcelor Mittal (+2,3%) ging aan kop, maar de winst zakte wat terug. Het staalconcern profiteerde van de opgelopen grondstoffenprijzen. Ook Akzo Nobel lag er goed bij en dikte 1,4% aan.

De koers van Randstad liep 0,8% op. De Nederlandse uitzender doet afstand van zijn Spaanse telemarketing-activiteiten.

Midkapfonds Vopak was koploper kreeg er maar liefst 4,8% bij naar €36,05. Effectenbank Petercam heeft het advies opgewaardeerd van ‘add’ naar ‘buy’. Volgens de bank waren de jaarcijfers van Vopak overtuigend. Het koersdoel wordt met €5,20 verhoogd naar €48,20. Ook Crucell was in de hogere regionen te vinden en noteerde 2% hoger.

In de AScX-index kwamen maar liefst drie fondsen met de bedrijfsresultaten naar buiten. De jaarcijfers van Ballast Nedam vielen niet in de smaak. De nettowinst daalde in 2007 met 38,6% vergeleken met een jaar eerder. Voor 2008 verwacht het bouwbedrijf een gelijkblijvend operationeel resultaat. Beleggers reageerden teleurgesteld en zetten het aandeel 2% lager.
De resultaten van Beter Bed werden aanvankelijk ook niet met enthousiasme ontvangen, maar tijdens de ochtendhandel sloeg de stemming wat om. Het aandeel ging na een lager opening 0,6% omhoog. De nettowinst van de beddenverkoper kwam in het vierde kwartaal licht boven de consensus van analisten uit. Het bedrijf is positief over de eerste vier weken van 2008
TMG behaalde vorig jaar de hoogste winst ooit. Het nettoresultaat liep op tot €400 miljoen onder meer door éénmalige baten op de verkoop van belangen in SBS, Wegener en ANP. Het aandeel van het mediaconcern werd aanvankelijk nog beloond, maar zakte aan het begin van de middaghandel 0,4%.

Lokaal fonds ICT deed vandaag ook de boeken open. De cijfers van het softwarebedrijf waren conform de outlook die het bedrijf in november afgaf. De nettowinst kwam over 2007 uit op €6,1 miljoen. Het aandeel verloor 2,6%.

Carlyle Capital (+165%) schoot omhoog door het nieuws in de Financial Times dat moedermaatschappij Carlyle Group investeerders gaat compenseren, die geraakt zijn door de problemen bij het investeringsfonds.

Bron: DFT.nl

Geen opmerkingen: